Noi masuri de stimulare a infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor

In 21 iunie 2013 un nou proiect de Ordonanta a Guvernului a fost publicat pe site-ul Ministrerului Economiei, aducand vesti bune intreprinzatorilor din randul IMM-urilor.  Potrivit acestui proiect de modificare si completare a Legii nr 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii  intreprinderilor mici si mijlocii,  aceste categorii de intreprinderi urmeaza sa beneficieze de anumite facilitati cu privire la impozitul pe venit, impozitul pe profit,  contributiile de asigurari sociale si nu numai.

Astfel, pentru microintreprinderi si intreprinderile mici si mijlocii nou infiintate ar urma sa se aplice scutirea de la plata impozitului pe venit pentru primul an fiscal, calculat de la data inregistrarii in Registrul Comertului, cu conditia ca acestea sa isi mentina activitatea si sa obtina venituri din exploatare pe o perioada de minimum 2 ani dupa obtinerea caestor facilitati.

Intreprinderile mici si mijlocii ar urma sa fie scutite de la plata impozitului pe profitul realizat in anul fiscal de referinta, daca va reinvesti integral profitul in anul fiscal urmator, in acelasi sector de activitate. Reinvestirea profitului trebuie evidentiata prin declaratiile financiare ale intreprinderii in  anul fiscal urmator.

Potrivit aceluiasi proiect de Ordonanta a Guvernului, pentru microintreprinderi si IMM-uri, contributiile de asigurari sociale (CAS) ar uma sa scada cu 50% pentru maximum 4 angajati, conditiile fiind de varsta si anume: pentru angajati de pana la 25 ani sau peste 55 ani. Persoanele aflate in somaj si care vor fi angajate de IMM-uri sau microintreprinderi vor fi scutite de la plata CAS pentru primii 2 ani de activitate in cadrul aceleiasi intreprinderi.

Investitorii in intreprinderile mici si mijlocii, precum si actionarii IMM-urilor listate la burse de valori sau la sisteme alternative de tranzactionare, vor fi scutiti de la plata impozitului pentru aprecierea aportului la capital, daca intreprinderea a fost detinuta timp de minim 5 ani de catre acelasi investitor sau actionar sau grup de investitori sau actionari.

O alta masura priveste controlul financiar-fiscal de fond la IMM-uri, care se va putea efectua cel mult o singura data intr-o perioada de 3 ani.

Intregul proiect legislativ il puteti descarca aici Proiect_OG_IMM_21062013