Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii acordate persoanelor din conducere – o greseala

Potrivit OUG 55/2013 aflata deja in vigoare,  se stabileste un impozit de 85%  asupra salariilor sau indemnizatiilor acordate personalului de conducere sau membrilor din consiliile de administratie. Asa cum aceasta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial, impozitul urmeaza sa se aplice atat la stat cat si la privat.

Premierul Victor Ponta anunta insa inainte de publicare ca acest impozit vizeaza salariile acordate la final de contract personalului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara si al autoritatilor reorganizate precum Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisia Nationala a Valorilor  Mobiliare,  insa art II al OUG 55/2013 asa cum a fost publicat in Monitorul Oficial nu face distinctie in acest sens, astfel incat impozitarea cu 85% ar viza atat personalul de conducere de la stat cat si cel din privat.

Asadar, intre ceea ce a fost adoptat de Guvern si ceea ce a fost publicat in Monitorul Oficial privind aceasta ordonanta, exista diferente substantiale, premierul anuntand ca va lua masuri pentru a stabili din care cauza s-a produs aceasta greseala. Pentru a lamuri acest aspect premierul Victor Ponta a redat inca o data textul de ordonanta care a fost adoptat : „Cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentand sume compensatorii cu ocazia incetarii contractului de munca a angajatilor cu functii de conducere si membrilor consiliului de administratie a Autoritatii de Supraveghere Financiara si a autoritilor reorganizate”.